Άρειος Πάγος – Δικηγόροι: Συνεχίζεται η κόντρα για τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στις δικαστικές αποφάσεις

Κοινωνία

21/07/2021, 7:06 μμ

Να συνεργαστεί με το δικηγορικό κόσμο της χώρας καλεί, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, με αφορμή την ένταση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα τους σχετικά με την χορήγηση ανωνυμοποιημένων στατιστικών στοιχείων για το χρόνο καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Μετά την άρνηση της κυρίας Γεωργίου να χορηγήσει τα στοιχεία στους δικηγόρους, ο κ. Βερβεσός απέστειλε απάντηση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, καλώντας την να αναθεωρήσει την στάση της, προκειµένου «να έχουµε στη διάθεσή µας επικαιροποιηµένα τα σχετικά στοιχεία».

Μάλιστα, ο κ. Βερβεσός κάνει λόγο για “προδήλως εσφαλμένη νομική πεποίθηση” της κυρίας Γεωργίου ότι για τη λήψη των αιτηθέντων στατιστικών στοιχείων σχετικά με το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα, απαιτείται ειδική διάταξη νόμου».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων  Ελλάδος επισημαίνει ότι  Φέρον στοιχείο του κράτους δικαίου (Συντ. 25) είναι η αρχή της διαφάνειας, ήτοι της φανερής κρατικής δράσης.Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων. Συνεπώς, η ακώλυτη πρόσβαση στα αιτηθέντα δεδομένα, που αφορούν σε ουσιώδη έκφανση της κρατικής δράσης, τη Δικαιοσύνη, είναι ο κανόνας. Νόμος απαιτείται για τον αποκλεισμό ή περιορισμό της πρόσβασης αυτής αποκλειστικά και μόνον για τους λόγους που το Σύνταγμα περιοριστικώς προβλέπει».

Επιπλέον, ο κ. Βερβεσός επισημαίνει ότι ο νόμος ρητώς αναγνωρίζει στους Δικηγορικούς Συλλόγους, το ειδικό έννομο συμφέρον τους για πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης. «Το άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων προβλέπει, επιπροσθέτως, ότι οι Σύλλογοι «για τα πιο πάνω ζητήματα μπορούν να παρεμβαίνουν, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, σε κάθε αρμόδια αρχή», στις οποίες (αρχές) προδήλως περιλαμβάνονται και οι δικαστικές αρχές».

Επίσης, ο κ. Βερβεσός, παραθέτοντας ένα πλέγμα νομοθετικών διατάξεων που προβλέπουν «την τήρηση στατιστικών δεδομένων που αφορούν το χώρο της δικαιοσύνης, τόσο από τις γραμματείες των δικαστηρίων, που αποτελούν κατ’ ανάγκη την πηγή των πληροφοριών, όσο και από το Υπουργείο Δικαιοσύνη» ο κ. Βερβεσός καταλήγει: «Φανερό είναι ότι η ratio της τήρησης των άνω στοιχείων από τα δικαστήρια και το Υπουργείο δεν είναι η απόκρυψη, αλλά αντιθέτως η δημοσιοποίησή τους, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, και να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες παθογένειες και αβελτηρίες».

To άρθρο Άρειος Πάγος – Δικηγόροι: Συνεχίζεται η κόντρα για τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στις δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς ο νέος νόμος «στήνει» το Κτηματολόγιο του αύριο

Επιτάχυνση κτηματογράφησης κατά δυο χρόνια, ψηφιοποίηση διαδικασιών κι υπηρεσιών, ενίσχυση ασφάλειας των συναλλαγών, είναι ορισμένες από...

01/08/2021

Φωτιά στην Αχαΐα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – 16 άνθρωποι στο νοσοκομείο

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Αχαΐα καθώς δόθηκε μάχη όλο το βράδυ από τις επίγειες...

01/08/2021

Ποιες ώρες της ημέρας χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

Ο καύσωνας επελαύνει, όλη η χώρα βρίσκεται στο φούρνο και οι επόμενες ημέρες θα είναι δίχως...

01/08/2021