Από το Savoy Ballroom στο διαδραστικό παιχνίδι

Τεχνολογία

26/05/2021, 2:20 μμ

Τον χορό swing και το θρυλικό Savoy Ballroom στη Νέα Υόρκη τιμά σήμερα, Τετάρτη (26/5), η Google μέσα από ένα Doodle. Μάλιστα, στην αρχική σελίδα της Google σήμερα μπορεί κάποιος να παίξει και ένα διαδραστικό παιχνίδι.

Όσοι λοιπόν το επιθυμείτε μπορείτε μέσω της Google να λικνιστείτε στους ρυθμούς του “Let’s Call the Whole Thing Off” από τους Ella Fitzgerald και Louis Armstrong και να δοκιμάσετε τα δικά σας ρυθμικά… ένστικτα. Τι πρέπει να κάνετε…; Ακολουθήστε τη νότα και «κλικάρετε» με το ποντίκι στο σημείο που σας οδηγεί, ακολουθώντας τον ρυθμό του τραγουδιού. Ακούγεται εύκολο, αλλά χρειάζεται συγκέντρωση και μουσικό… αυτί!

Η θρυλική αίθουσα Savoy Ballroom

Το Savoy Ballroom -γνωστό και ως “Home of Happy Feet”- έγραψε ιστορία ως ένας από τους πρώτους φυλετικούς ενοποιημένους δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ όταν άνοιξε τις πόρτες του, εφαρμόζοντας πολιτική απαγόρευσης των διακρίσεων το 1926. Έτσι, στις αρχές του 20ού αιώνα, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στεγάστηκε κυρίως η μαύρη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μετανάστευσαν από άλλα τμήματα των ΗΠΑ, αλλά και από την Καραϊβική.

Εκατοντάδες χόρευαν καθημερινά, διοργανώνονταν ξεσηκωτικοί διαγωνισμοί χορευτών και ιστορικές «μονομαχίες» μουσικών. Εκεί έγινε το πρώτο Aerial και από εκεί αναδείχθηκαν οι πιο φημισμένοι Swing χορευτές (όπως ο Frankie Manning, Norma Miller κ.α.). Ο αντίκτυπος αυτής της κοινότητας ήταν διαδεδομένος σε όλο το Χάρλεμ, καθώς η τοποθεσία άνθισε μέσω της δημιουργικότητας και του πολιτισμού, με όχημα το Savoy Ballroom και τον χορό swing.

Δείτε βίντεο:

Μάλιστα, πολλοί από τους φημισμένους καλλιτέχνες της τζαζ, συμπεριλαμβανομένων των Chick Webb, Count Basie και Ella Fitzgerald, εμφανίστηκαν live στο Savoy Ballroom. Ωστόσο, το 1958, το Savoy Ballroom έκλεισε τις πόρτες του για πάντα, αν και ο διεθνής αντίκτυπός του είναι ακόμη αισθητός μέχρι σήμερα. Στην ιστορική τοποθεσία του, μεταξύ της 140ης και της 141ης οδού στη Λεωφόρο Lenox της Νέας Υόρκης, μια αναμνηστική πινακίδα τιμά το Savoy Ballroom και την κληρονομιά του ως το «σπίτι της πολιτιστικής καινοτομίας».

Το είδος του swing πρωτοεμφανίστηκε μετά το 1920 στο Σικάγο, στις μεγάλες ορχήστρες μαύρων και κυρίως του Κάουντ Μπέισι και της Μαίρη Λου Ουίλιαμς. Μετά το 1930 όμως πλήθαιναν οι μεγάλες ορχήστρες και οι λευκοί άρχισαν να αντιγράφουν τη μουσική των μαύρων. Η μουσική καλλιέργεια των λευκών τους έκανε να διαμορφώσουν ένα άλλο είδος τζαζ με στοιχεία ευρωπαϊκής μουσικής. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έπαψαν οι επιδράσεις, είτε προέρχονταν από την κλασική μουσική είτε από την ξένη λαϊκή. Χάρη στο swing, όμως, άνοιξαν οι ορίζοντες της τζαζ και άρχισε η διάδοση της και έξω από την Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Ρομπότ μπορεί να «αλλάξει πρόσωπα» με την κατάλληλη εφαρμογή λογισμικού

Την ικανότητα να προσαρμοστεί αποτελεσματικά σε διαφορετικές περιστάσεις με την κατάλληλη εφαρμογή λογισμικού χάρη στη ικανότητα...

16/06/2021

Microsoft: Τέλος η υποστήριξη των Windows 10 από το 2025

Η Microsoft έκανε γνωστό ότι θα σταματήσει την υποστήριξη των Windows 10 το φθινόπωρο του 2025....

16/06/2021

To κορυφαίο realme GT ήρθε στην Ελλάδα για όσους αναζητούν ένα smartphone με κορυφαία χαρακτηριστικά

Η realme το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο και νεανικό που έκανε σχετικά πρόσφατα την εμφάνιση του στην...

15/06/2021