Α. Καλαϊτζόγλου: Με ρυθμό… χελώνας η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης Καβάλας

Ενέργεια

13/04/2021, 11:29 πμ

Με ρυθμούς χελώνας φαίνεται να προχωρά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης στην Καβάλα, ένα έργο που έχει μπει στο κάδρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το 2011.

Ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, υποβλήθηκαν τρεις προσφορές, η short list με τους δύο, πλέον, υποψήφιους επενδυτές ανακοινώθηκε στις 30 Μαρτίου 2021, με το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών να είναι άδηλο προς το παρόν.

Πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr απέδωσαν την καθυστέρηση στις παρούσες συνθήκες της πανδημίας, που δυσκολεύει, όπως αναφέρθηκε, την προσκόμιση νομιμοποιητικών εγγράφων σε φυσική κατάσταση. Με αυτά τα δεδομένα, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν τα δύο επενδυτικά σχήματα που προεπιλέχθηκαν, Energean Oil & Gas-Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, καθώς και η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ Τέρνα, να υπογράψουν Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας, ώστε να έχουν, στη συνέχεια, δυνατότητα πρόσβασης στο VDR (Virtual Data Room), για να προχωρήσουν σε due diligence.

Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης και τον χρόνο υποβολής των οικονομικών προσφορών δεν δίδεται. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι ενδέχεται να υποβληθούν, με αισιόδοξη προοπτική, στα τέλη του έτους, με το διαγωνισμό να ολοκληρώνεται εντός του 2022.

Κρίσιμη παράμετρος για τον έλεγχο, από τους υποψήφιους επενδυτές, όλων των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων που έχουν να κάνουν με την προοπτική εκμετάλλευσης του υπόγειου χώρου στη Νότια Καβάλα, που προέκυψε από το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου και τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, θεωρείται απόφαση της ΡΑΕ που εκκρεμεί. Αφορά στις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της Υπόγειας Αποθήκης, που θα αναφέρονται, στη διάρκεια της ρυθμιστικής περιόδου, στο μηχανισμό πιθανής ανάκτησης μέρους του απαιτούμενου εσόδου μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου, καθώς και του ποσοστού τυχόν πρόσθετης απόδοσης (premium WACC).

Όλα αυτά απαιτούν απόφαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ, ωστόσο, λόγω της εκκρεμότητας της συμπλήρωσης των μελών της, δεν ήταν δυνατόν να συνεδριάσει. Χθες δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του ΥΠΕΝ, με την οποία εγκρίνεται η τοποθέτηση τριών νέων μελών που θα πλαισιώσουν την Ολομέλεια, αφού πρώτα πέρασαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η πρώτη, μάλιστα, συνεδρίαση της Ολομέλειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, προγραμματίζεται για το τέλος της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι έχει δοθεί παράταση από το ΥΠΕΝ ως τις 23 Νοεμβρίου, της άδειας εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης στην Energean, και όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί και νέα παράταση, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν να είναι αποθαρρυντικά για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι τότε.

(euro2day.gr)

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστε επίσης

Το νέο Volkswagen e-Crafter στην ελληνική αγορά

Το νέο Volkswagen e-Crafter, η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του πολύ επιτυχημένου μοντέλου της Volkswagen, είναι διαθέσιμο και στην...

16/05/2021

Στην εμπορία ασφάλτου επεκτείνεται η Revoil

Στην αγορά της Ασφάλτου αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί η ελληνική εταιρία Πετρελαιοειδών Revoil Α.Ε.Ε.Π., επεκτείνοντας τον τομέα της...

16/05/2021

Εφαρμογή για βιομάζα από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα

Στη «μάχη» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας ρίχνει τη βιομάζα από αγροτικά υπολείμματα και...

15/05/2021