Χαρδούβελης: Να συνεχιστούν οι δαπάνες στήριξης της οικονομίας, χωρίς να σκεφτόμαστε ελλείμματα και χρέος

Οικονομία

23/01/2021, 5:58 πμ

Ο κ. Χαρδούβελης σε συνέντευξή του, είπε ότι εφόσον η πανδημία επιμένει πρέπει να συνεχιστεί για ένα διάστημα η σωστή οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα

Είναι αναγκαίο να ξοδέψουμε πολλά για τη στήριξη της οικονομίας στην παρούσα φάση, χωρίς να να σκεφτόμαστε τα ελλείμματα και το χρέος, υπογράμμισε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο ραδιόφωνο  της ΕΡΤ.

Ο κ. Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος, είπε ότι εφόσον η πανδημία επιμένει πρέπει να συνεχιστεί για ένα διάστημα η σωστή οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα, η οποία προβλέπει τη στήριξη της οικονομίας. «Δεν πρέπει να κάνουμε οικονομία τώρα, καλύτερα να ξοδέψουμε πολλά» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή μπορεί να υποστηριχθεί αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να παρέχει άφθονη ρευστότητα την οποία έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα κράτη μέλη.

Ο κ. Χαρδούβελης, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών το 2014, εξήγησε ότι η στήριξη είναι απαραίτητη για λόγους μακροοικονομικούς, καθώς πρέπει να διασωθεί το οικονομικό περιβάλλον, ώστε να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η πανδημία επιταχύνει την ψηφιοποίηση της οικονομίας και είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας se ορισμένους κλάδους.

Κώστας Μελάς: Δεν θα φτάσει ο Ηρακλής, χρειάζεται και «κακή τράπεζα»

Στην εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Μελάς ο οποίος υπογράμμισε ότι η στήριξη της οικονομίας είναι απαραίτητο να συνεχιστεί χωρίς να ανησυχούμε για τα ελλείμματα και το χρέος διότι υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα αυτά να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια, όταν η οικονομία βρει το βηματισμό της  μέσα από εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Μελάς, τόνισε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν απορροφήσει ρευστότητα περίπου 40 δισ. ευρώ, η οποία όμως δεν περνάει στην οικονομία, καθώς την τοποθετούν σε ομόλογα και σε καταθέσεις στην ΕΚΤ.  Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το σχέδιο «Ηρακλής» μόνο του δεν είναι αρκετό για να επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και απαιτείται να συμπληρωθεί με πιο δραστικά μέσα, όπως το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία «κακής τράπεζας».

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: «Κόβονται» οι 4 στους 10 συμμετέχοντες

Δεξαμενόπλοια: Οι εφοπλιστές πληρώνουν… κι από την τσέπη τους!

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Η πλατφόρμα ανοίγει ξανά στις 25/1 με τεχνικές προσαρμογές

Πηγή: newmoney.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Τέλη κυκλοφορίας: Διορία πληρωμής μέχρι αύριο

Αύριο Παρασκευή λήγει και η διορία για τη δυνατότητα απόσυρσης – διαγραφής οχημάτων Εκπνέει αύριο Παρασκευή...

25/02/2021

Παράταση έως 1η Ιουλίου για τον νέο φόρο στα τυχερά παιχνίδια – Μετάθεση των επιταγών που λήγουν τον Μάρτιο

Παραμένει σε ισχύ για τρεις μήνες το παλαιό καθεστώς φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών που διεξάγονται με στήλες...

25/02/2021

Επίδομα 534 ευρώ: Συνεχίζονται οι πληρωμές – Ποιοι πάνε ταμείο 26 Φεβρουαρίου

  -Χαίρετε! Οι φανατικοί αναγνώστες μου γνωρίζετε ότι διαθέτω συνήθως καλή πληροφόρηση περί τα κυβερνητικά με...

24/02/2021