Σουηδικό αιολικό πάρκο εγκαθιστά τουρμπίνες ψηλές όσο ο Πύργος του Άιφελ

Ενέργεια

24/01/2021, 2:53 μμ

H Svebind AB, η εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πρότζεκτ αιολικής ενέργειας της Ευρώπης  βρίσκεται ένα βήμα πριν το «πράσινο φως» της αύξησης του ύψους των τουρμπίνων της στα 300 μέτρα. Οι τουρμπίνες αυτές, αναλογικά, θα φτάνουν σε παρόμοια ύψη με τον Πύργο του Άιφελ. Η καταχώρηση για την επέκταση αυτή στο αιολικό πάρκο Markbygden θα λάβει χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Κριστίνα Φαλκ, στέλεχος της εταιρείας. 

Το φιλόδοξο αυτό πόνημα υπογραμμίζει και την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται οι τεχνολογίες ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας μετά από δεκαετίες αιολικής ανάπτυξης. Η επέκταση των χερσαίων αιολικών πάρκων θα βοηθήσει τις χώρες στο να ανταποκριθούν στις ανάγκες παραγωγής καθαρής ενέργειας. 

Το αιολικό πάρκο Markbygden, του οποίου οι 1101 τουρμπίνες θα πάρουν μπρος μέσα στην δεκαετία, θα παράγει το 8% των ηλεκτρικών αναγκών της Σουηδίας. Η χώρα πρέπει να βρει λύσεις στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας της τάξεως του 70% μέχρι το 2045, σύμφωνα με τον Μάρκους Ραουράμο, CEO της Fortum Oyj. 

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν τουρμπίνες που να φτάνουν ή να ξεπερνούν τον Πύργο του Άιφελ, και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, αλλά τα πλάνα της Svebind είναι μακροπρόθεσμα. H μεγαλύτερη χερσαία τουρμπίνα μέχρι τώρα είναι το μοντέλο 5,8-170 της Siemens Gamesa Renewable Energy SA, στα 250 μέτρα. Οι τουρμπίνες της Svebind σκοπεύουν να τις ξεπεράσουν.

(newmoney.gr)

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Γίνετε παραγωγοί ΑΠΕ χωρίς… φωτοβολταϊκό

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα οφέλη που συνεπάγεται η παραγωγή ενός σταθμού ΑΠΕ, χωρίς την ταλαιπωρία...

01/03/2021

Ελλάκτωρ: Τι απαντά η πλευρά Reggeborgh στο αίτημα των εφοπλιστών

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μετόχων ανοίγει το αίτημα των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου για σύγκλιση...

28/02/2021

H κλιματική αλλαγή και οι αντοχές της οικονομίας

Θα χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος για να γίνει εμφανές τι συνέβη στο Τέξας την περασμένη...

28/02/2021