Σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη στα τέλη του 2020

Ενέργεια

09/01/2021, 1:20 πμ

Οι τιμές ηλεκτρισμού υποχώρησαν στα τέλη του 2020 στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ και της μειωμένης ζήτησης, τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες ήταν θερμές στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΙΕΝΕ, η μόνη εξαίρεση ήταν η αγορά της Ιταλίας που κινήθηκε ανοδικά. Κατά τα άλλα, η ΝΑ Ευρώπη έγινε εξαγωγέας ηλεκτρισμού την τελευταία εβδομάδα του 2020, με την τιμή στην Κεντρική και Δ. Ευρώπη να αυξάνεται κατά 10-20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη ΝΑ Ευρώπη μειώθηκε στα 39-43 ευρώ, καθιστώντας τις εξαγωγές ελκυστικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιολική ενέργεια ενίσχυσε την παραγωγή της σε υψηλό 40 εβδομάδων στο σύνολο της περιοχής, επηρεάζοντας σημαντικά την εικόνα στις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας. Παράλληλα, άνοδο σημείωσαν και τα φωτοβολταϊκά, ιδίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ τα υδροηλεκτρικά παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια στη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία.

Η ζήτηση υποχώρησε στην περιοχή με την εντονότερη πτώση να παρατηρείται στην Τουρκία και τη Βουλγαρία με 9,58% και 9,60% αντίστοιχα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι ενισχυμένες ΑΠΕ περιόρισαν τις εισαγωγές κατά 38,22% εβδομαδιαία, όπως τονίζεται στο δελτίο.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Motor Oil: Έκδοση ΚΟΔ έως 200 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς αποφάσισε το Δ.Σ.

Την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 200 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 170 εκατ. ευρώ,...

28/02/2021

“Εξυπνη” πόλη με υδρογόνο και φωτοβολταϊκά κατασκευάζει η Toyota

Την κατασκευή μιας “έξυπνης πόλης” στους πρόποδες του βουνού Φούτζι στην κεντρική Ιαπωνία ξεκίνησε η Toyota,...

27/02/2021

Νέo πλαίσιο για το net-metering όσον αφορά την ηλεκτροδότηση αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Με νέα νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή επιχειρεί η κυβέρνηση...

27/02/2021