Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Τι πρέπει να κάνετε για μην χάσετε τις αποζημιώσεις της Δευτέρας

Οικονομία

17/01/2021, 5:21 μμ

Τα προβλήματα που μπορεί να σας αποκλείσουν από τον πρώτο γύρο πληρωμών – Τι θα ισχύσει τον Φεβρουάριο

Η μη δήλωση τραπεζικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ, η ανακριβής αποτύπωση της χρήσης του ακινήτου, η λανθασμένη καταχώρηση του ενοικίου, αλλά και το γεγονός ότι ο ενοικιαστής μπορεί να μην εντάσσεται στους δικαιούχους μειωμένου ενοικίου είναι μερικοί από τους λόγους μπορεί κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων να βρεθούν εκτός από τον πρώτο γύρο πληρωμών αποζημιώσεων που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα αφορά τις μειώσεις ενοικίων που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε μέσα στο Σαββατοκύριακο (για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων την ερχόμενη Δεύτερα) είναι να “τσεκάρετε”, αρχικά, οτι έχετε δηλώσει στο Taxisnet (και στην ενότητα στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση) το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο θα γίνει η κατάθεση της αποζημίωσης.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε πιθανά λάθη που ενδέχεται να “φρακάρουν” την δήλωση Covid που υποβάλλατε για το ενοίκιο του περασμένου Νοέμβριου.

Η απόρριψη των δηλώσεων Covid γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Μη πληττόμενος μισθωτής για χρήση επαγγελματικής στέγης
  • Τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο
  • Έχει δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία / επιχείρηση
  • Το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης Covid δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης
  • Ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9
  • Δεν έχει συμπληρωθεί σωστά η χρήση του ακίνητου

Σε περίπτωση που εντοπισθούν λάθη η παραλήψεις ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι αυτών ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει γνωστοποιηθεί στο Τaxisnet για την απόρριψη της δήλωσης Covid ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της.

Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής αποβιώσει και δεν έχει υποβάλει την δήλωση Covid δικαιούχοι του ποσού που αντιστοιχεί στο ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων, καθίστανται οι κληρονόμοι του.

Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος αποβιώσει μετά την υποβολή της δήλωσης Covid και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών στην ΑΑΔΕ τότε:

  • Εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, οποιοσδήποτε από τους κληρονόμους γνωστοποιεί στη Δ.Ο.Υ. του κληρονομούμενου τον τραπεζικό αυτό λογαριασμό προσκομίζοντας βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός αυτός.
  • Αν δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, τότε οι κληρονόμοι αυτού πρέπει να γνωστοποιήσουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος, προσκομίζοντας τα κατάλληλα δικαιολογητικά, τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κληρονομιαία περιουσία και τον αριθμό και το έτος υποβολής της «Δήλωσης Covid». Στην περίπτωση αυτή το ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων καταβάλλεται κατά το ποσοστό που αναλογεί σε καθένα εξ’ αυτών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κληρονόμων που έχουν δηλωθεί στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της Α.Α.Δ.Ε.

Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής (του Φεβρουαρίου) για τις μη επιτυχείς πληρωμές του πρώτου κύκλου (που ξεκινάει την Δευτέρα) πραγματοποιείται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της δήλωσης Covid ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ. Στο δεύτερο στάδιο η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται τις δηλώσεις Covid μετά τις διορθώσεις και τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει προκειμένου να διενεργηθούν οι πληρωμές των δικαιούχων ακολουθώντας τα βήματα της παραπάνω διαδικασίας (έγκριση πιστώσεων, δημιουργία νέας κατάστασης από ΑΑΔΕ., μεταφορά ποσού στον ενδιάμεσο λογαριασμό και πληρωμή ποσών μέσω ΔΙΑΣ). Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής είναι τελικός.

Κούρεμα ενοικίων Φεβρουαρίου

Για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου προβλέπεται 100% μείωση ενοικίων και τον Φεβρουάριο.

Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.

Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες. Με αυτό τον τρόπο, θα επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη 

Mάρκους Σέντερ: Το «αγκάθι στο πλευρό» της Μέρκελ, φαβορί για την Καγκελαρία

Ανοίγει όλο το λιανεμπόριο από Δευτέρα πλην των κόκκινων περιοχών

 

Πηγή: newmoney.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

e-ΕΦΚΑ: Παράταση για Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις Ιανουαρίου

Η παράταση δίνεται προκειμένου να παρασχεθεί στους εργοδότες χρόνος για να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά συστήματα μισθοδοσίας...

28/02/2021

Απίστευτο: Λιγότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις το 2020 παρά την κρίση

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των κρατικών μέτρων στήριξης. Ανησυχία για μαζικά «λουκέτα» όταν επιστρέψει… η...

28/02/2021

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις

Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι σύζυγοι...

28/02/2021