«Μαύρο» στον ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του ΚΙΝΑΛ

Πολιτική

10/01/2021, 11:54 πμ

Τις τελευταίες μέρες οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν προσεκτικά τα ευρήματα μιας σειράς εμπιστευτικών, ποιοτικών μετρήσεων, που έχουν πραγματοποιηθεί στη βάση της παράταξης. Ενα από τα ερωτήματα έχει σχέση με το σενάριο της καλούμενης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η απάντηση ανατινάζει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οποιαδήποτε προοπτική προσέγγισης της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου. Οι ψηφοφόροι του κεντροαριστερού σχήματος τάσσονται σε ποσοστό που ξεπερνά το 75% κατά της συνεργασίας με το κόμμα του Αλεξη Τσίπρα. Η βάση της παράταξης επιμένει στο απαγορευτικό της κοινής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει».

Η βάση της παράταξης ζητά από το Κίνημα Αλλαγής να μείνει έξω από τη δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά όταν αυτή προσλαμβάνει διχαστικά χαρακτηριστικά ή επικεντρώνεται σε ήσσονος σημασίας θέματα που δεν αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ζητούν, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «ένα κόμμα- αποκούμπι». Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη η Φώφη Γεννηματά, επιμένοντας στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας, η οποία επιδοκιμάζεται σε συντριπτικό βαθμό από τη βάση της παράταξης. Τότε γιατί επιμένουν τα σενάρια για την «προοδευτική διακυβέρνηση»; Λέγεται ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Ο όρος χρησιμοποιείται από τη Φώφη Γεννηματά, από τον Αλέξη Τσίπρα και εσχάτως η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου σε «προοδευτική διακυβέρνηση» πυροδότησε νέα σενάρια προσέγγισης των δύο κομμάτων, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο είναι φανερό ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρονται σε «προοδευτική διακυβέρνηση» εννοούν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Για τον Αλεξη Τσίπρα και την Κουμουνδούρου, που, όπως λέγεται, δείχνει ιδιαίτερη σπουδή στη διοχέτευση αυτών των σεναρίων και αυτό εξηγεί την επαναφορά τους, η «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι το μοναδικό αφήγημα που μπορεί να τους δώσει προοπτική εξουσίας, γι’ αυτό και θα την επικαλούνται διαρκώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από μόνος του, στην κατάσταση που βρίσκεται δεν μπορεί, όπως λέγεται, να ελπίζει σε επάνοδο στη διακυβέρνηση της χώρας. Θα πρέπει λοιπόν να εμφανίζεται ως ο κορμός μιας μελλοντικής προοδευτικής διακυβέρνησης και να δείξει ότι έχει συμμάχους.

 Όχι στον ρόλο του «συμπληρώματος»

Η Φώφη Γεννηματά όμως δεν επιφυλάσσει στο Κίνημα Αλλαγής τον ρόλο του συμπληρώματος στο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα και στα πολιτικά του σχέδια. Η δική της «προοδευτική διακυβέρνηση», όπως επισημαίνεται, «έχει το Κίνημα Αλλαγής στη θέση τον οδηγού και όχι στο πίσω κάθισμα». Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι βέβαιο ότι τα σενάρια αυτά θα επιμένουν. Οχι μόνο γιατί «θα συνεχίσει να τα διοχετεύει ο ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά και επειδή «δεν έχουν πρόβλημα να τα αναπαράγουν τα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης». Βολεύει, όπως υπογραμμίζουν συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, το Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα ότι«πάμε να γίνουμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Το χρειάζονται, λένε, ειδικά στο κεντροαριστερό ακροατήριο, μετά και τη σαφή στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το σκληρό κομμάτι της Δεξιάς όπως προκύπτει από τις αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα.

του Δημήτρη Χόνδρου από το Βήμα της Κυριακής

Πηγή: tomanifesto.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Ο Ταραντίλης βάζει φρένο στις χυδαιότητες του ΣΥΡΙΖΑ: Για οικογενειακούς λόγους η παραίτηση

Να σταματήσουν να παρερμηνεύουν τα αίτια της παραίτησής του καλεί ο Χρήστος Ταραντίλης με ανακοίνωσή του...

28/02/2021

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μία τελείως διαφορετική πόλη

«Είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προχωρούν...

28/02/2021

Παραιτήθηκε από κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Ταραντίλης

Η επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη:  «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για...

28/02/2021