Μήνυμα Δένδια ενόψει διερευνητικών με την Τουρκία: Ευρωπαϊκό κεκτημένο το δίκαιο της θάλασσας

Πολιτική

16/01/2021, 12:15 πμ

Ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας κατά την τοποθέτηση του στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων  έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, αποτελούν δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Είναι λογικό να διολισθαίνει η συζήτηση στο ευρύτερο θέμα των διερευνητικών. Το λέω για να το ακούσει η αίθουσα αλλά το λέω κυρίως προς τους ξένους συνομιλητές μας. Το είπα άλλωστε στην Ρώμη και στην Λισαβόνα με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας. Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του εθνικού μας δικαίου αλλά αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση με Τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο όπως δεσμεύεται συνολικά και η ΕΕ. Αυτό είναι αυτονόητο. Ίσως δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό σε ορισμένους εκτός αίθουσας. Αυτός ο όρος δεσμεύει την Ε.Ε και τα κράτη της όταν διαπραγματεύονται με τρίτες χώρες. Για παράδειγμα, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Φαντάζεστε μια χώρα της ΕΕ, ας πουμε η Γαλλία, να διαπραγματεύεται με τρίτη χώρα εκτός ΕΕ και να τροποποιεί την Σύμβαση αυτή ή να λέει ότι δεν ισχύει; Η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό για να μην υπάρχουν απορίες για το πιο πλαίσιο εντός του οποίου διαπραγματευόμαστε».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει την ενημέρωση των υπηρεσιών αναφορικά με το περιστατικό στα Ίμια ανάμεσα σε τουρκικό Λιμενικό και ελληνικό αλιευτικό, προκειμένου να εκδοθεί διάβημα.

Πηγή: tomanifesto.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Ο Ταραντίλης βάζει φρένο στις χυδαιότητες του ΣΥΡΙΖΑ: Για οικογενειακούς λόγους η παραίτηση

Να σταματήσουν να παρερμηνεύουν τα αίτια της παραίτησής του καλεί ο Χρήστος Ταραντίλης με ανακοίνωσή του...

28/02/2021

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μία τελείως διαφορετική πόλη

«Είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προχωρούν...

28/02/2021

Παραιτήθηκε από κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Ταραντίλης

Η επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη:  «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για...

28/02/2021