«Κάηκαν» 4 δισ. της εστίασης, κινδυνεύουν 4 στις 10 εταιρείες

Σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας είναι στον αέρα σήμερα – Πιέσεις για επανεκκίνηση

Της Σοφίας Εμμανουήλ και του Γιώργου Χατζηλίδη

Ζημιές συνεχίζει να συσσωρεύει και κατά το 2021 η εστίαση, σε συνέχεια μιας χρονιάς κατά την οποία χάθηκε τζίρος περί τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και παραγόντων της αγοράς.

Με τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με οριστικό λουκέτο, σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας είναι στον αέρα σήμερα. Είναι σαφές ότι η πίεση για επανεκκίνηση του κλάδου είναι μεγάλη, λόγω και του ισχυρού αποτυπώματός του στην οικονομία, αλλά εξίσου μεγάλοι είναι και οι κίνδυνοι από ένα μη συνεκτικό σχέδιο επανεκκίνησης, που δεν θα καλύπτει το σύνολο των υποαγορών της εστίασης, μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για επανεκκίνηση με χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έπεσε στο κενό, καθώς απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων οι οποίες δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Ταυτόχρονα η πρόταση δεν ευνοείται και από τις καιρικές συνθήκες. Εν μέσω χειμώνα οι περισσότεροι επαγγελματίες θα έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για λειτουργικό κόστος.

Ένα ασφαλές άνοιγμα είναι το ζητούμενο τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο της εστίασης όσο και για το επιτελείο της κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζονται οι εμπλεκόμενες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος αυτής της εβδομάδας και κυρίως την επόμενη θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσον η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου πρόσθεσε φορτίο, γεγονός που θα καθορίσει τις αποφάσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων σε συγκεκριμένους κλάδους από τον επόμενο μήνα.

περισσότερα διαβάστε εδώ

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Νίκος Λυσσαρίδης – Δεν δέχομαι υπαινιγμούς και αιχμές για την διαμόρφωση του προγράμματος και την ηθική μου (βίντεο)

Απαντήσεις στην κριτική και στις αιχμές που δέχτηκε για το πρόγραμμα των 40εκ. ευρώ από την...

25/02/2021

Προκαταβολή σύνταξης: Ποια η διαδικασία και οι όροι χορήγησης στους δικαιούχους

Ποιες είναι οι κατηγορίες των δικαιούχων για την προκαταβολή σύνταξης Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση...

25/02/2021