Άρθρο Ευάγγελου Σημανδράκου στο metalignitiki.gr: Ανάγκη για έναρξη ενός νέου δημοσίου διάλογου γύρω από τα θέματα της μεταλιγνιτικής

Απόψεις

21/10/2020, 6:58 μμ

Αν και ο δημόσιος διάλογος γύρω από τα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης ξεκίνησε σε τοπικό επίπεδο πριν αρκετά χρόνια, τον τελευταίο χρόνο τα ζητήματα αυτά έγιναν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Αφορμή στάθηκε η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού το Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ λίγους μήνες αργότερα η δήλωση αυτή έλαβε επίσημη μορφή στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.  Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών και πολιτικών αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης που οδηγούν την περιοχή στη μεταλιγνιτική περίοδο, για την οποία όμως κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος.

Δυστυχώς, οι πολιτικές αυτές αποφάσεις εξακολουθούν να λαμβάνονται χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να ακουστούν οι τοπικές κοινωνίες και χωρίς να υπάρχει ακόμη ένας μηχανισμός σε εθνικό επίπεδο.  Σημαντικό είναι επίσης το έλλειμμα πληροφόρησης που υπάρχει σχετικά με τα ζητήματα της μεταλιγνιτικής καθώς καθημερινά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που σύντομα όμως αλλάζουν ξανά και ξανά και τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το φορέα που τα επικαλείται.

Προκειμένου να σχεδιαστεί σωστά η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ένας πιο δημιουργικός και συντονισμένος δημόσιος διάλογος, με συμμετοχικές διαδικασίες και χωρίς αποκλεισμούς, ιδίως των τοπικών κοινωνιών.

Στο σχεδιασμό αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού αυτή θα κληθεί να σηκώσει στις πλάτες της την διαχείριση των επιπτώσεων που επιφέρει η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Η διαχείριση μάλιστα αυτή αναμένεται να είναι δυσκολότερη αφού προστίθεται ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η πανδημία, η οποία ακόμη δεν τελείωσε, πέρα από τις αδυναμίες που ανέδειξε, έγινε και επιταχυντής των εξελίξεων της μετάβασης. Δυστυχώς η επιβράδυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων είχε ως αποτέλεσμα την μειωμένη ζήτηση ενέργειας. Κι αυτό δυστυχώς μεταφράζεται σε ακόμη πιο μειωμένη λιγνιτική δραστηριότητα.

Σήμερα λοιπόν όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο να ξαναδούμε από την αρχή τα ζητήματα της μεταλιγνιτικής, τα προτάγματα και τις προτεραιότητες καθώς ακόμη και οι σχεδιασμοί του 2019, δηλαδή της προ-κορωνοϊού εποχής, είναι ανεπίκαιροι.  Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσει εκ νέου ένας δημόσιος διάλογος, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αποτελέσει μια νέα βάση για την προσαρμογή του σχεδιασμού της μεταλιγνιτικής στα νέα δεδομένα.

Την ανάγκη αυτή για ενημέρωση γύρω από επίκαιρα θέματα σχετικά με την μεταλιγνιτική εποχή και τα ζητήματα ενέργειας, έρχεται να καλύψει και να αναδείξει μια ομάδα νέων ανθρώπων, ενεργών πολιτών της περιοχής μας που μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες με τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.

Το “metalignitiki.gr” ας σταθεί η αφορμή να γίνει ένα νέο βήμα δημοσίου διαλόγου που θα αναδείξει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και των ενεργών πολιτών, με έγκυρο και γόνιμο τρόπο, γύρω από τα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης σε ένα καθεστώς καθαρής ενέργειας.  Όσο η αγωνία των οικογενειών της περιοχής μας, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και των ανέργων για το αύριο εξακολουθεί να υπάρχει, είναι κρίσιμο να υπάρχει ορθή και έγκυρη ενημέρωση που να δίνει πρόσβαση, βήμα και λόγο για να ακουστούν και να καταγραφούν όλες οι απόψεις.

Ευχόμαστε καλό ξεκίνημα στο metalignitiki.gr με την ευχή να αποτελέσει το έναυσμα να ξεκινήσει ένας νέος, δημιουργικός δημόσιος διάλογος γύρω από τα ζητήματα της μεταλιγνιτικής που θα μας επηρεάσουν όλους, λιγότερο ή περισσότερο.

Ευάγγελος Σημανδράκος

Επικεφαλής του συνδυασμού «Κοζάνη Μπροστά»

Διαβάστε επίσης

Η έννοια του Λαϊκισμού (της Κατερίνας Λαζαρίδου)

Τι σημαίνει <<λαϊκισμός>>; Πότε χρησιμοποιούμε αυτή την έννοια; Οι περισσότεροι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ευρύτερα...

07/07/2021

Με μάσκες, αποστάσεις και την πιστοποίηση των self test επέστρεψαν οι μαθητές όλων των βαθμίδων – όχι όμως και οι μαθητές των παιδικών σταθμών.

Η έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης για τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, μετά από...

14/05/2021

Συνέντευξη Βάσω Γκάσταρη: Η ανάγκη για αίμα – Αιμοδοσία Τώρα

Συνέντευξη της Βάσω Γκάσταρη* στη Βάια Λαμπροπούλου** Η ανάγκη για αίμα είναι συνεχόμενη και δεν έχει...

11/05/2021