Γ. Στασιμιώτης: Μην μένεις σιωπηλός, στην ενεργειακή μετάβαση δεν περισσεύει κανείς

Απόψεις

21/10/2020, 12:02 μμ

«Διαβάζω, ερευνώ, ακούω, δωρίζω. Χρησιμοποιώ τις ικανότητές μου, τα προνόμια και την επιρροή μου για να φέρω την αλλαγή. Δεν μένω σιωπηλός 

Ζούμε στην εποχή που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι πλέον το μέλλον, είναι το παρόν. Λόγω της νέας πραγματικότητας τυχαίνει να ακούμε, όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, την εξόχως αδόκιμη έκφραση “Ο πόλεμος έχει κερδηθεί”. Πόλεμος. 

Ο συμβολισμός και η διχαστική λογική που αποπνέει η λέξη «πόλεμος» είναι τελείως αταίριαστη με την φιλοσοφία που θα πρέπει να συνοδεύει τις ΑΠΕ. Στην ανθρώπινη ιστορία η επιθυμία για πρόσβαση στα ορυκτά καύσιμα έχει όντως οδηγήσει σε πολλούς πολέμους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ οι ΑΠΕ θα πρέπει να φέρουν ελπίδα, ισορροπία, υγεία, να ανοίξουν το δρόμο για έναν βιώσιμο τρόπο παραγωγής ενέργειας για να διευκολύνουν τη ζωή μας, όχι για να την «ματώσουν» περαιτέρω. 

Είναι γεγονός ότι τόσο ως επαγγελματίας αλλά και ως πολίτης, εργάζομαι άκοπα για να καθιερωθούν οι ΑΠΕ ως ο πρωταρχικός τρόπος παραγωγής ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Μοιράζομαι εδώ και χρόνια το όραμα ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε από την μία να δώσουμε στον πλανήτη μας το χρόνο να θεραπεύσει τις «πληγές» του και πληγές μας ως ανθρωπότητα, αλλά παράλληλα να ακολουθήσουμε ένα άλλο μοντέλο οικονομικής – βιώσιμης –  ανάπτυξης. 

Την ίδια στιγμή όμως, αν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τις ΑΠΕ και είναι αποχρώσεως “γκρι” ή ακόμα και «μαύρου» προσπαθώ να μην στρογγυλοποιώ την πραγματικότητα, δεν ψιθυρίζω, μιλάω δυνατά. Δεν μένω σιωπηλός. Χρησιμοποιώ τις ικανότητές μου, τις επιστημονικές γνώσεις, το πάθος μου για ένα καλύτερο μέλλον με μια ολιστική προσέγγιση. 

“Do not be Silent, be an ally”​ @Brenna Quinlan

(Μην είσαι Σιωπηλός, να είσαι Σύμμαχος) 

Έτσι, «μιλώντας» δυνατά εδώ, μοιράζονται κάποιες σκέψεις με τους συμπολίτες μου της Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα οι ΑΠΕ είναι από τους λίγους δρόμους για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (καμία ανθρωπογενής δραστηριότητα δεν έχει απολύτως μηδενικές επιπτώσεις) και της ρύπανσης, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή και σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει γύρω από τις ΑΠΕ και την ίδια την Κοινωνία, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που είναι ο πραγματικός σκοπός: 

Οι ΑΠΕ είναι το «μέσο», δεν είναι ο σκοπός. Ο σκοπός είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωή μας και να το κάνουμε όχι πρόσκαιρα αλλά μακρόπνοα, με αειφόρο ορίζοντα. 

Επομένως, δεν πρέπει να μπαίνουμε στην λογική να στρέφουμε αλλού το βλέμμα και την προσοχή μας, ειδικά μπροστά σε επιχειρήματα όπως “Οι ΑΠΕ δεν είναι έντασης εργασίας”. Αντιθέτως, πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά αλλά και έξυπνα. Δεν μπορούμε να  αρνηθούμε ότι για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ενέργειας με μέσο την ηλιακή/αιολική ενέργεια ή και την βιομάζα δεν απαιτούνται οι ίδιοι ανθρώπινοι πόροι όπως στα λιγνιτωρυχεία και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Συνεπώς όλοι οι φορείς, τόσο η Τοπική και η Κεντρική εξουσία πρέπει να «σηκώσουν τα μανίκια», ξανά και ξανά και να μην τα ξανακατεβάσουν αν δεν υπάρξει μια μεθοδική προσέγγιση, ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό πλάνο, αλλά και ένα πλάνο που περιλαμβάνει τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες τους.  

Πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα παρόν εκτός του παραδόξου της «Γάτας του Σρέντινγκερ» (στην περίπτωσή μας κοινωνίες που είχαν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα αλλά ταυτόχρονα και από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα). Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τις μέχρι πρότινος «λιγνιτικές» Περιφέρειες όπως ο Νομός μας, των οποίων η οικονομία βασιζόταν κατά συντριπτικό ποσοστό στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ Α.Ε., να απωλέσουν θέσεις εργασίας – ειδικά στις πρώτες φάσεις της μετάβασης, οι οποίες δεν θα αναπληρωθούν εάν όλοι δεν δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ενδυναμωθούν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. 

Για να σταχυολογήσω τις σκέψεις μου: 

  • Ναι στις ΑΠΕ. 
  • Οι ΑΠΕ δεν είναι ένα “Πράσινο Τζίνι” που θα λύσει τα πάντα και ειδικά μονομιάς. 
  • Εκπαιδεύστε τους πολίτες μας, ενδυναμώστε τους με νέες δεξιότητες, 
  • Δώστε αναπτυξιακά κίνητρα, βάλτε στρατηγικά, καλά μελετημένα σχέδια σε κίνηση χθες, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
  • Όχι μόνο έργα “Μεγάλης Κλίμακας” σκεφτείτε και τους μικρότερους επενδυτές. 
  • Συνδυάστε τις ΑΠΕ με τη γεωργία, την αποθήκευση και το υδρογόνο, τις πράσινες μεταφορές, δημιουργήστε συνέργειες, κυκλική οικονομία. 
  • Μην παθιάζεστε μόνο με έναν «παίκτη» (ΑΠΕ), αλλά να είστε «πιστοί» στην ομάδα και το μέλλον της (η ακμή της κοινωνίας ως σύνολο). 

Και πάνω απ’ όλα. Οι πολίτες να είμαστε δραστήριοι, να ακούμε, να συζητάμε και να συμμετέχουμε. Ενημερωθείτε, μιλήστε, μην είστε σιωπηλοί. Η κοινωνία μας, το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας μας χρειάζεται όλους. 

Υ.Γ: Οι σκέψεις και το μυαλό μου είναι κοντά στην πατρίδα μου, τη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή υπό σημαντική μετάβαση και το σκίτσο της @Brenna Quinlan που προηγείται με οδήγησε να μοιραστώ τα παραπάνω μαζί σας.

Υ.Γ.2: Εύστοχη και προς την σωστή κατεύθυνση η ανακοίνωση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση, σύμφωνα με την οποία θα επιτραπεί η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε ποσοστό 5% στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. Ελπίζουμε και σε άλλος τέτοιες ανακοινώσεις αλλά και πρακτικές εφαρμογές αυτών. 

Στασιμιώτης Γεώργιος,

Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός,
M.Sc. Renewable Energy Management
M.B.A Εxecutive

Διαβάστε επίσης

Η έννοια του Λαϊκισμού (της Κατερίνας Λαζαρίδου)

Τι σημαίνει <<λαϊκισμός>>; Πότε χρησιμοποιούμε αυτή την έννοια; Οι περισσότεροι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ευρύτερα...

07/07/2021

Με μάσκες, αποστάσεις και την πιστοποίηση των self test επέστρεψαν οι μαθητές όλων των βαθμίδων – όχι όμως και οι μαθητές των παιδικών σταθμών.

Η έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης για τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, μετά από...

14/05/2021

Συνέντευξη Βάσω Γκάσταρη: Η ανάγκη για αίμα – Αιμοδοσία Τώρα

Συνέντευξη της Βάσω Γκάσταρη* στη Βάια Λαμπροπούλου** Η ανάγκη για αίμα είναι συνεχόμενη και δεν έχει...

11/05/2021