Ασημακοπούλου: Αμφιβολίες της ΕΕ για την Τουρκία

Πολιτική

19/01/2021, 6:33 μμ

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζει σήμερα, Τρίτη (19/1)  την αναθεώρηση του «Κανονισμού της ΕΕ περί Επιβολής» με εισηγήτρια, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την ευρωβουλευτή της ΝΔ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο αναθεωρημένος «Κανονισμός περί Επιβολής» αποτελεί «ένα μέσο υπεράσπισης των εμπορικών συμφερόντων και δικαιωμάτων της ΕΕ, όταν οι εμπορικοί εταίροι της δεν τηρούν τους διεθνείς κανόνες και παρακωλύουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, είτε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είτε των διμερών συνθηκών προστασίας της ΕΕ».

Η κ. Ασημακοπούλου, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, αφού χαιρέτισε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής των πιθανών αντιμέτρων στις υπηρεσίες, παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να είναι ταχύτερη και πιο τολμηρή στην άσκηση των δικαιωμάτων της για την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων […] ιδίως, όταν αντιμετωπίζει εμπορικούς εταίρους που έχουν ένα βεβαρυμένο ιστορικό στη μη τήρηση των διεθνών κανόνων». 

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία «εδώ και χρόνια εφαρμόζοντας μονομερώς δασμούς και ισοδύναμα μέτρα παραβιάζει τις διατάξεις του διμερούς εμπορικού πλαισίου με την ΕΕ» και εξέφρασε τις «σοβαρές αμφιβολίες» της για τις προθέσεις της Τουρκίας διερωτώμενη: «Μπορεί πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπιστευτεί έναν εταίρο που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο;».

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Ασημακοπούλου σημείωσε με νόημα: «Τόσο το Συμβούλιο όσο και το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιό μας έχουν καλέσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Με τη σημερινή λοιπόν αναθεώρηση του Κανονισμού περί Επιβολής, δίνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ακόμη εργαλείο για να επιβάλει στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: tomanifesto.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα Μητσοτάκη: Ξεπερνάμε τους 1.000.000 εμβολιασμούς, δεν εφησυχάζουμε

«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος» τονίζει ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του με αφορμή το 1.000.000...

04/03/2021

Κουφοντίνας: Στα “χνάρια” Δρίτσα ο Μπαλάφας

Την πεπατημένη των απαράδεκτων και επικίνδυνων απόψεων του Θοδωρή Δρίτσα ακολούθησε σήμερα με μία ανάλογη προκλητική...

04/03/2021

Μητσοτάκης: Η πανδημία δεν ανέκοψε τις μεταρρυθμίσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το απόγευμα σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα...

03/03/2021