Αναδρομικά συνταξιούχων: Σήμερα το απόγευμα οι πρώτες πληρωμές στα ΑΤΜ

Οικονομία

22/10/2020, 12:23 μμ

Tο υψηλότερο ποσό που θα πιστωθεί είναι 11.124 ευρώ και αφορά πιθανότατα συνταξιούχο δικαστικό ενώ το χαμηλότερο είναι μόλις 0,01 ευρώ – Ποιοι θα τα πάρουν έως το τέλος του χρόνου

Μετά από 5 χρόνια αναμονής και αγωνίας, έφτασε η μεγάλη στιγμή της καταβολής των αναδρομικών. Από το απόγευμα σήμερα θα αρχίσουν να πιστώνονται σταδιακά στα ΑΤΜ τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων στους λογαριασμούς 964.000 συνταξιούχων.

Τα ποσά θα είναι σταδιακά διαθέσιμα αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και στα γκισέ των τραπεζών για τους πρώην μισθωτούς του ΙΚΑ ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τους. Tο υψηλότερο ποσό που θα πιστωθεί είναι 11.124 ευρώ και αφορά πιθανότατα συνταξιούχο δικαστικό ενώ το χαμηλότερο είναι μόλις 0,01 ευρώ. Τα ποσά για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ανέρχονται 6.180 και για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ έως 6.994 ευρώ.

Την ίδια ώρα και εν αναμονή των πληρωμών οι συνταξιούχοι (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων από ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ) κατέθεσαν την Τετάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τον τρόπο πληρωμής των αναδρομικών επειδή δεν δίνει τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών, αλλά μόνο τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων. «Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου», όπως αναφέρεται.

«Με την αίτηση ακύρωσης – σημειώνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης- οι συνταξιούχοι ζητούν από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολ. του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.»

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

• Την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 (σήμερα το απόγευμα στα ΑΤΜ).

• Την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 (αύριο το απόγευμα στα ΑΤΜ).

• Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (το απόγευμα της Δευτέρας 26/10 στα ΑΤΜ).

• Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ (το απόγευμα της Τρίτης 27/10 στα ΑΤΜ).

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

Πάγιες δαπάνες: Παράταση για τις αιτήσεις – Τροποποιήσεις στα κριτήρια ένταξης

Οι αιτήσεις για την χορήγηση των πάγιων δαπανών μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την Παρασκευή 6...

31/07/2021

Voucher 200: Νέος κύκλος, περισσότεροι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»

Ποιες κατηγορίες νοικοκυριών έχουν τη δυνατότητα ένταξης στον νέο κύκλο – Μέχρι πότε μπορούν να εξαργυρώσουν...

31/07/2021

Γεωργικοί Σύμβουλοι: €80 εκατ. από το ΥΠΑΑΤ για την ενεργοποίηση του μέτρου

Εκτιμάται ότι θα δοθούν περί τις 120.000 δωρεάν συμβουλές σε παραγωγούς για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού...

31/07/2021