Άλλο ένα βήμα για τη μονάδα φυσικού αερίου της ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή – Απόφαση για την κατασκευή του αγωγού

Ενέργεια

19/01/2021, 8:16 πμ

Ωριμάζει… όλο και περισσότερο αδειοδοτικά το έργο της ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 665 MW και με καύσιμο το φυσικό αέριο στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροποποίησε την κοινή υπουργική απόφαση που προέβλεπε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης με σκοπό τη διασύνδεση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ.

Έτσι προβλέπεται η κατασκευή αγωγού μήκους περίπου 1.500 μέτρων ο οποίος θα συνδεθεί με τον «Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι της “εν θερμώ διάτρησης – hot tapping”. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία νέου βανοστασίου, η κατασκευή Σταθμού Μέτρησης Φυσικού Αερίου, δυναμικότητας 107.000 Nm3/h, με διατάξεις βανοστασίων εισόδου και εξόδου και δύο μετρητικά ρεύματα σε σχεδιασμό (1+1), ένα εν λειτουργία και ένα αναμονή, καθώς και η κατασκευή βανοστασίου για την απομόνωση του καταναλωτή (τελικό σημείο εξόδου ΕΣΦΑ).

Το έργο είναι ύψους 3,22 εκ. ευρώ και προβλέπεται και στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ με την έναρξη λειτουργίας του να εκτιμάται για το Νοέμβριο του 2022.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της ΤΕΡΝΑ ύψους 300 εκ. ευρώ έχει προχωρήσει αδειοδοτικά σε μεγάλο βαθμό. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε με απόφαση του τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ-GIS) Κομοτηνής και Διασυνδετικές Γραμμές Μεταφοράς (Γ.Μ.) 400kV, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου της ΤΕΡΝΑ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής».

Πάντως, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης από τους μετόχους της εταιρίας, η οποία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί περί το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους.  

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

H κλιματική αλλαγή και οι αντοχές της οικονομίας

Θα χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος για να γίνει εμφανές τι συνέβη στο Τέξας την περασμένη...

28/02/2021

Β. Νέδος: Ανοιχτή πόρτα από Κάιρο σε Άγκυρα

Ενδεικτική των προσπαθειών των περιφερειακών «παικτών» να μείνουν μακριά από τις περιπλοκές που δημιουργεί η εκκρεμότητα...

28/02/2021

Motor Oil: Έκδοση ΚΟΔ έως 200 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς αποφάσισε το Δ.Σ.

Την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 200 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 170 εκατ. ευρώ,...

28/02/2021